Accept af kurmentaliteten

Hvordan begynder man så at komme videre, hvis man har erkendt, at man har udviklet kurmentaliteten og forstået konsekvenserne af at tænke på den måde?

Kurmentaliteten kan beskrives som en indre stemme, en stemme inde i dig, der vurderer og dømmer al din adfærd. Når du spiser kulhydrater, er du forkert og kan ikke finde ud af at tabe dig. Når du lader være med at spise kulhydrater, er du god. En indre stemme, der måske altid er skeptisk, fordi du har tabt dig så mange gange, og du har lært, at du bare skal tage dig sammen. Så når du ikke tager dig sammen, er du en fiasko. Du fejler og føler dig mindre værd som menneske.

Disse tanker og måder at tænke på kan du ikke bare glemme. Alt, hvad du oplever i livet, skaber en hukommelse i dig. Derfor kan du ikke forvente, at du fra den ene dag til den anden bare kan slippe kurmentaliteten. Så hvis dit mål er at slippe kurmentaliteten, er det vigtigt at forstå det som en proces, hvor du i starten skal lære at leve med den. Det er en del af dig, du skal acceptere.

Bare fordi jeg siger til dig, at det ikke er vægten, der er vigtig, men hvorfor du spiser, som du gør, betyder det ikke, at du lige pludseligt kun kan tænke sådan. Det samme gælder, når vi arbejder med en negativ indre stemme. Før det er muligt at skabe forandring, er du nødt til at acceptere dig selv, som du er.

Den accept kommer igennem forståelse af kurmentaliteten.

Det giver mening at lave regler og love for, hvad og hvordan man spiser, da det gør det let at leve. Hvorfor gøre livet svært for sig selv?

Kurmentaliteten vil kun det bedste. Målet er jo at hjælpe med at fjerne ubehag, hvilket jo giver mening og er et godt og vigtigt formål.

Vi har mange klienter, der skal lære at elske sig selv, prioritere sig selv, acceptere sig selv, respektere sig selv og tilgive sig selv.

Alle deres varige vægttabsrejser starter med at acceptere, at de ikke bare kan slippe kurmentaliteten. Det er en del af dem, en del, der er blevet til dem, og fået lov til at styre alt. Nu skal de så lære, at denne del af dem ikke behøver at styre deres adfærd. Bare fordi de får det dårligt, når de står på vægten, der er gået op, behøver de ikke følge det ubehag og gå på endnu en kur, der prøver at fjerne ubehaget i nuet.

Hvordan udvikles varigt vægttabsmentaliteten?

Så du har erkendt, at din kurmentalitet er udviklet gennem tiden for at hjælpe dig med at fjerne et ubehag. Problemet er, at ubehaget bliver ved med at komme igen. Vægttabet har aldrig rigtig hjulpet dig ud over kortsigtede gevinster. Der har været følelser af succes, og du har gjort det godt ved enden af dit vægttabsforsøg, men det har ikke hjulpet dig på lang sigt.

Nu arbejder du på at acceptere den virkelighed og de briller, du har lært at bruge på vægttab. Det har ikke gjort andet end at udskyde problemerne på alle mulige måder. Så nu er du klar til at udvikle en varig vægttabsmentalitet.

Men hvad er det så?

I sin essens handler det om nuet. Der er et ubehag, hvad gør du?

Kurmentaliteten prøver at fjerne ubehaget så hurtigt som muligt.

Den varige vægttabsmentalitet handler om at tilvælge ubehaget. At være med den dårlige følelse, så den ikke er farlig. Så følelsen ikke styrer din adfærd, men bare er en følelse. Du vil altid opleve dårlige såvel som gode følelser, og i den varige vægttabsrejse handler det om at lære at omfavne de følelser, så der ikke er grund til at spise på dem.

Vi kan være med følelser og ubehag, uden at de styrer vores adfærd.

Når vi kan være med følelser og ubehag, forsvinder grunden til at sætte regler op for vores adfærd. De strikse kurer, der gør mad rigtig eller forkert, er ikke længere nødvendige, fordi du rent faktisk lærer at arbejde med selve årsagen til, at du spiser.

Positivt tilvalg af ubehag

Første øvelse til at begynde at træne den varige vægttabsmentalitet er at bruge dine vægttabsstrategier til at vælge ubehag i stedet for at bruge dem til at tabe dig. Lad os sige, at du faster. Hvordan tænker du så over fasten?

Fylder tanker om vægttab meget?

Er sult og maden enormt svært at være med?

Så anerkend og accepter, at en del af dig har lært at fjerne dette ubehag. Kurmentaliteten vil have dig tilbage i sikkerhed.

Bagefter fortæller du dig selv, at ubehaget er et positivt valg. Du vælger sulten for at møde følelser i dig. Sult er ikke noget, der sker imod dig som en konsekvens af fasten, som du bare skal overleve indtil du kan spise. Sult er noget, du vælger, for at arbejde med dig selv.

Konklusion

Kurmentaliteten handler ikke om, hvad du spiser, men om hvordan du tænker over, hvad du spiser. Du kan sagtens gå på kur, men du skal lære at træne dine tanker til en varig vægttabsmentalitet, hvis du en gang for alle vil til bunds med dine problemer forbundet med vægttab. Måden, du træner på, er først ved at acceptere, hvor du kommer fra, og hvorfor vejen, du har valgt indtil videre, giver mening. Bagefter skal du lære at vælge vægttabsstrategier for andet end kaloriereduktion, men som et tilvalg af ubehag. I stedet for at undgå slik, så tilvælger du ubehaget ved ikke at have noget i hænderne. Hvad sker der inde i dig, når der ikke er slik?

Vil du møde den del af dig?

Så er du på vej til at udvikle en varig vægttabsmentalitet.

Tilbage til medlemsportalen