Den største forhindring

Vigtigt! Hvis du vil gøre dig håb om at give slip på kurmentalitenten, er her ét faktum, der er super vigtigt at forstå, før du fortsætter:

At gå på kur udvikler ikke nødvendigvis kurmentaliteten. 

En kur er en måde at spise på.

Kurmentaliteten er en måde at tænke over den måde, man spiser. 

Du kan altså gå på kur og udvikle en kurmentalitet, du kunne også gå på kur, uden at udvikle kurmentalitet. Det handler altså ikke om hvad du spiser eller ikke spiser. Du kan tælle kalorier uden at udvikle en kurmentalitet, det kunne også være kalorietælleri, der netop udvikler din kurmentalitet. 

Der er dog en stor risiko for at mennesker, der går på kur, udvikler en kurmentalitet med tiden. Da kurmentalitetet er tankemønstre, som vi har lært og gentaget mange gange. De tanker/tankemønstre kommer så tilbage gang på gang, og styrer dermed vores adfærd mere og mere. Specielt hvis man har prøvet mange kure og har kæmpet med vægttab længe, så begynder ens tankemønstre at falde ind i disse strukuterer, hvor man kigger på vægttab på en helt bestemt måde. Det sker ikke for alle, men det sker for mange. Dermed udtrykket yoyo vægt, hvor det at tage på og tabe sig går i bølger, fordi løsningerne og tilgangen man har til vægttab er fokuseret imod kortsigtede løsninger.

Det kan være rigtig svært at forstå i praksis, for mennesker der har udviklet en kurmentalitet, fordi det åbner op for fortolkninger. Der er ikke længere et “rigtigt” eller “forkert” i forhold til mad, men konstant en vurdering af hvorfor? Hvilke tanker ligger bag valget? Hvorfor fjerner man kulhyrdrater? Hvornår ved man, at det at fjerne kulhydrater udvikler eller ikke udvikler kurmentaliteten?

Dette spørgsmål er vigtigt, fordi det ændrer på vores tilgang til vægttab, og ikke bare hvad vi spiser og ikke spiser.

Hvordan udvikler den vægttabsstrategi mine tankemønstre? - Hvilket er et andet spørgsmål end hvorvidt, det er rigtigt eller forkert at fjerne kulhydrater, faste, spise keto eller noget helt andet. 

Så første fundamentale forskel på kurmentaliteten og varigt vægttabsmentaliteten er ikke, hvordan vi spiser, men hvordan vi tænker over, hvad vi spiser. Spiser vi salat for at tabe os? Eller spiser vi salat, fordi vi kan lide salat? Stopper vi med at spise slik, fordi vi skal tabe os? Ellers stopper vi med at spise slik, fordi vi ikke har lyst til slik?

Så kommer der et typisk spørgsmål fra mennesker, der har udviklet kurmentalitetenr: “Hvad nu hvis jeg ikke kan lide salat?”

Et bedre spørgsmål er: 

“Hvordan finder jeg noget med få kalorier, jeg godt kan lide?”

Eller:

“Kan jeg finde alternativer til slik, som jeg godt kan lide?”

Og så kan vi gå et par lag dybere:

“Hvordan lærer man nervesystemet at elske salat?”

Dette er et spørgsmål vi arbejder med i NSP træning, og som vi kommer dybere ind på senere i denne artikel. Lige nu er det vigtigt at forstå at dit sind og måde at tænke på, kan begrænse dig i at finde løsninger, der passer til dig. 

Første skridt er altså at anerkende, at det ikke handler om, hvad vi spiser, men hvilke spørgsmål vi stiller os selv, og hvorfor vi spiser, som vi gør.

Trangen efter at gøre livet simpelt

Svaret på disse spørgsmål er ikke nødvendigvis lette. Det er typisk en længere udvikling og indblik i egne mønstre, man skal ud på for at finde ud af, hvorfor man spiser, som man gør. Det næste er så at ændre på årsagen til, at man spiser. Det er varig vægttabsmentalitet. Der bruger man det meste af ens tankekraft på at tænke over årsagerne, kigge på grunden bag adfærden i at spise, så man kan ændre den.

Det er lige her, mennesket der har udviklet kurmentaliteten, typisk står af.

Det er nu, det føles besværligt…

Det føles stort og uoverskueligt at kigge på vægttab på den måde, hvormed kurmentaliteten trækker personen tilbage. Tilbage til kuren og de hurtige løsninger. 

Du står altså lige nu med et valg …

Vil du lade kurmentaliteten styre, så vil den nok prøve at få dig til at stoppe med at læse. Det er nemlig en lang artikel. Du får informationer der går dybere, end du sikkert er vant til. Jeg prøver ikke at sælge dig et quick fix. 

Lader du utålmodigheden styre?

Bliver du skræmt af, at det lyder besværligt?

Har du fortalt dig selv, “at du er typen, der har brug for at få at vide, præcis hvad du skal gøre”?

Så er det helt okay… Men vil du videre, skal du udfordre dit selvbillede og være villig til at træde ud på en helt ny rejse… Er du klar på det, så fortsætter vi.

Fortsæt