"Jeg kan ikke mærke mine følelser…"

Aske Ludvig Rask Uncategorized

Følelser er aktivering af følehjernen, som sender energi ud i kroppen. Denne energi er det, vi i normal tale kalder følelser. Disse følelser opstår, fordi vi enten bliver eksternt triggeret af noget i vores omgivelser eller internt triggeret igennem vores egne tanker. Følelser har ingen stemme, det er “bare” følelser. Mange har dog lært at dømme deres følelser, som gode eller dårlige, behagelige eller ubehagelige, ønskværdige eller ikke ønskværdige, rigtige eller forkerte. Vi taler altså med os selv om følelserne, vi føler, hvormed følestemmen opstår.

Følestemmen er tit enormt stærk i os, fordi vi har trænet den igennem et langt liv, f.eks. ved at gå på kur, hvor det er vægten, der har fået lov at kontrollere vores følelser. Så når vi står på vægten, og vægten er gået ned, så starter gode følelser, og vi taler om de følelser som gode. Når vægten så går op, fejler vi, negative følelser starter, og den indre følestemme er nu negativ. Disse følelser føles ikke rare, så dem taler vi om dårlige.

Vægten har nu magt over din adfærd ved at kontrollere dine følelser, men det du reelt fornemmer er ikke følelsen, men din følestemme, der vurdere følelsen som god eller dårlig, og nu kun hælder benzin på bålet. Ifb. varigt vægttab er det næsten altid et problem, at vi har trænet følestemmen så meget, da vores indre dialog nu er blevet irrationel, og fundamentalt bliver styret af følelser og motivation i nuet, hvilket så styrer vores adfærd. Så vi har en adfærd der er styret af følelser som vi ikke mærker. Men vi hører stemmen, der har fået lov til at styre, så når den nedgør dig, fortæller dig du ikke kan finde ud af det, forhindrer den dig i praksis at mærke dig selv. Du tror måske, du mærker følelsen, men du hører stemmen og reagerer på den.

At mærke følelser for at kunne gå igennem dem er essentielt, hvis du spiser på følelser - men det første skridt er at reducere følestemmens manipulerende og distraherende effekt, hvilket vi i Mere End Vægttab gør igennem det vi kalder dissociering. Dissoiering er i psykologien kendt som en forsvarsmekanisme mennesker der har været udsat for traumer kan udvikle. Problemet her er at dissociering bliver styret ubevidst og autonomt i nervesystemet. I det øjeblik vi gør den bevisdt styret, er det en kraftfuld teknik, der meget vel kan være den vigtigste, du kan lære for at komme ud af følespisningshelvedet.

Processen er ikke let, men denne videoer viser dig, hvordan du kommer i gang:

Vil du have mere hjælp til dette? Så hjælper et mikro-forløb dig i gang på bare to sessioner.

Du kan få detaljerne tilsendt på Messenger, hvis du trykker på linket her.