Psykisk sult: Årsagen til vi spiser mere, end vi har fysisk behov for

Aske Ludvig Rask Uncategorized

Psykisk sult er et behov for sikkerhed i nervesystemet, hvor mad tilfredsstiller det behov. Det autonome nervesystem er altid aktivt, fordi det scanner efter trusler i omgivelserne. Enten er det parasympatiske nervesystem aktiveret, hvis det er i sikkerhed, ellers er det sympatisk aktiveret, hvis det er i overlevelse.

Nervesystemets vigtigste rolle er at få os i sikkerhed, derfor overtager det autonome nervesystem resten af nervesystemet, hvilket i sidste ende fører til en autonomt styret adfærd. Når vi er i overlevelse er vores adfærdsstrategier defineret af kamp, flugt eller frys og ikke vores rationale som menneske.

Psykisk sult opstår fordi kroppen er i denne overlevelsestilstand, vi også kan kalde stress. Hvor det enkelte menneske kun har lært at bruge mad til at tænde “sikkerhed” i nervesystemet, igennem vagus nerven der bla. styrer hjerterytmen og fordøjelsen. Med andre ord så bliver vi afhængige af maden til at komme i sikkerhed, fordi vi ikke har andre løsninger.

Når så vi fjerner mad, der har denne rolle, uden at sætte noget i stedet, er det kun et spørgsmål om tid, før vi spiser den mad igen, da vi jo stadigt har behovet. Typisk kan man genkende psykisk sult, ved at man spiser uden bevidsthed, dvs. ens adfærd er autonomt styret, da nervesystemet prøver at komme i sikkerhed.

De typiske tegn er ubevidst madindtag, hvor uanset hvor fysisk mæt du er, kan du bare blive ved med at spise og maden føles, som om den “sker imod dig” - altså noget der er uden for din kontrol. Det er ofte efter en lang dag, hvor det sympatiske nervesystem har været aktivt hele dagen på f.eks. arbejde, eller man har været i en presset situation over flere dage.

Typisk er en af forhindringerne i at løse udfordringen at vi bortforklarer stressmomentet, der fører op til den psykiske sult, f.eks. jeg elsker jo mit job, ergo er det ikke stressende. Eller jeg elsker jo min mor, ergo er det ikke stressende at være hjemme hos hende. Men når man dykker ned i situationerne og livet generelt, så vil der være stress-triggers, uanset hvor meget du elsker dit job eller et andet menneske, du er bare ikke bevidst om dem. Det er den manglende bevidsthed, der så i den sidste ende bliver til psykisk sult, hvor man sidder tilbage og undrer sig over sin adfærd.

Typisk kan du prøve alle mulige ting, og alligevel ryger du tilbage i gamle mønstre, da dit nervesystem er presset af en eller anden grund. Det er ikke “bare” noget der sker efter arbejde, det er en effekt af at nervesystem bliver trigget på mange tidspunkter, så kroppen har voldsomt behov for at komme ud af denne stress-tilstand.

Om psykisk sult er din udfordring, kan være svært at afgøre entydigt, men de typiske tegn er en kontinuerlig adfærd af ubevidst spisning, der bare sker. Det føles som et behov, der skal udfyldes, så hvis du fjerner den mad, der udfylder det behov, føles det som om der mangler noget.

Hvis du arbejder med dit stress-niveau, vil sulten typisk forsvinde lidt af sig selv, og du kan stå tilbage og undre dig over den manglende lyst/sult efter mad. Behovet er blevet udfyldt på en anden måde, eller du har simpelthen reduceret behovet da dine stress-triggers er blevet håndteret eller måske helt fjernet.

I vores personlige coachingforløb er det præcis det vi gør, gennem en revolutionerende process, der hedder nervesystemsprogrammering eller NSP-træning. En form for mental træning, som rent faktisk kan ændre på, hvad der trigger dit nervesystem, så du ikke skal kæmpe med at skulle bruge maden til at tilfredsstille dine behov.

Har du lyst til at lære denne proces at kende, så er mikro forløb måske noget for dig.

Du kan få detaljerne tilsendt på Messenger, hvis du trykker på linket her.